Хор на софийските момчета

Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис ІІІ – 1928” е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г.

Start

01.09.2023 - 0:00

End

30.06.2024 - 0:00

Address

ул. Клокотница № 29   View map
Хорът на софийските момчета при НЧ „Цар Борис ІІІ – 1928” е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г.

Малко история

Основател и диригент на състава до 1989 г. е Лиляна Тодорова. С много трудолюбие и обич тя създава самобитен хоров колектив, който се отличава с добри музикални качества и с малката възраст на певците.

Диригент на хора от 1989 г. до сега е проф. д-р Адриана Благоева. С упоритост и творческа смелост тя работи за превръщането на състава в постоянен участник в концертния живот на столицата и страната.

Значително се активизира концертната и записната дейност, усъвършенстват се художествените качества на състава. Традиционни стават Коледните и Великденските концерти. Хорът е желан участник в големи национални музикални форуми като Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”, Международните ученически хорови празници „Д. Войников” – Шумен и др.

 

Мисия и цел

Хорът на софийските момчета има за цел да приобщи момчетата към необятния свят на музиката чрез хоровото изкуство. Чрез цялостната си дейност той развива музикалните дадености на момчетата, които обичат да пеят, и ги превръща в истински концертни изпълнители. Работата върху разнообразен репертоар разширява значително кръгозора, а срещите с публиката у нас и в чужбина оставят трайни и емоционални спомени.

Наред с музикалното развитие, работата в хора формира у певците редица важни личностни качества като:

 • дисциплина и работоспособност;
 • лична отговорност и зачитане правата на другите;
 • увереност в себе си;
 • високи морални стандарти;
 • умения за работа в екип;
 • стремеж към високи постижения.

Над 1700 момчета са преминали досега през Хора на софийските момчета. Това е истинска певческа школа, в която децата се приобщават към света на музиката, формират усета си към красивото и стойностното.

Много от възпитаниците на хора са направили музиката своя професия – сред тях има инструменталисти, певци, диригенти, педагози, композитори.

Ако имате желание и вашето момче да участва в Хора на софийските момчета, моля попълнете формата за заявка тук.

Настоящ диригент

 проф. д-р Адриана Благоева

 

          Проф. д-р Адриана Благоева е родена в София. Завършила е Националната музикална академия „П. Владигеров” в София със специалност хорово дирижиране при проф. Ана Белчева. Работила е с детски, женски и смесени хорове. От 1988 г. е хормайстор, а 1989 г. е диригент на Хора на софийските момчета. Под нейно ръководство съставът развива много активна концертна и записна дейност в страната и чужбина и печели една Голяма, пет Първи и пет Втори награди от 7 международни хорови конкурса.

          Под диригентството на Адриана Благоева Хорът на софийските момчета значително разширява своя репертоар. В него наред с българската музика, са включени и творби от различни музикални стилове и жанрове от 14 век до наши дни. Специално място в репертоара на хора заемат църковнославянската музика и обработките на български фолклор. Съставът е издал 10 самостоятелни CD и е участвал с изпълнения съвместно с други състави в други 8 CD. Българското национално радио и Българската национална телевизия разполагат с много записи на хора под нейно диригентство.

          През 1997 г. проф. А. Благоева създава Младежката формация към Хора на софийските момчета. В нея участват само бивши хористи от момчешката формация. Така Хорът на софийските момчета се изявява с три концертни състава – момчета, младежи и смесена формация.

          А. Благоева е носител на специалната награда за диригентско майсторство от І-я международен хоров конкурс в Болцано, Италия през 2000 г.

          Хорът на софийските момчета под диригентството на Адриана Благоева става носител на „Сребърна лира” /1998 г./, и „Златна лира” /2008 г./ на СБМТД, а през 2009 г. и 2012 г. е удостоен двукратно и с най-голямата награда за музика в България –„Кристална лира” в категорията „Хорово изкуство”. Той е „Музикант на годината” за 2002 г. в категория „Активна творческа дейност” в класацията на „Allegro vivace” на БНР. Двукратно е награждаван с наградата „Златно перо” /1998, 2013 г./ за принос в българската култура. Носител е на Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения, на специални грамоти на Столичната община, на Почетен плакет на Българския хоров съюз, на Съюза на българските композитори, на Съюза на народните читалища и др.

          А. Благоева и Хорът на софийските момчета са концертирали многократно в Гърция, Русия, Полша, Италия, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словакия, Унгария, Молдова, Белгия, Турция и Япония.

          А. Благоева е автор на статии и е участвала в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и е ръководила майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико.

          Адриана Благоева е професор по хорово дирижиране, доктор по музикознание и музикално изкуство и декан на Теоретико‐композиторски и диригентски факултет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.

Пианист

Зорница Гетова

От 1999 до 2017 година хормайстор и пианист на хора е Зорница Гетова.
Тя е завършила хорово дирижиране и тонрежисура в НМА “Проф.Панчо Владигеров“, а от 2005 година работи като корепетитор към катедра “Дирижиране“.

Контакти: София 1202, ул. "Клокотница" № 29, читалище "Цар Борис ІІІ-1928" (вход от ул. "Кръстец") 0878 279 116 02/ 831 70 06 http://www.sofiaboyschoir.com

BUY NOW

Проекти за развитие

Работа по дигитализация на библиотечния фонд

Моята библиотека

Услуга за проверка на заемана литература

Масови инициативи

За повишаване интереса към книгите и четенето

ПРАЗНИЧЕН КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ

 

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „ЦАР БОРИС III – 1928“
ВИ КАНИ НА
ПРАЗНИЧЕН КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ
НА 21 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ОТ 18,30 ЧАСА
С УЧАСТИЕТО НА :
МУЗИКАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ „PH. D. MUSIC LAB“
ТАНЦОВ АНСАМБЪЛ „БАЛКАН“
ШКОЛА ПО РИСУВАНЕ – ИЗЛОЖБА НА ДЕТСКИ РИСУНКИ
МЯСТО НА СЪБИТИЕТО: КИНОСАЛОНА НА ЧИТАЛИЩЕТО
ВХОД СВОБОДЕН!

 

 

Контакт с нас:

София 1202,
ул. „Клокотница“ № 29

Библиотека: 0885643045

Секретар: 0877149931

Email:
tsar_boris3@abv.bg
lib.tsarboris@abv.bg

Работно време:

9,00 – 18,00 ч.

 

Работно време на библиотеката:

ПОНЕДЕЛНИК – ПЕТЪК: 9,00 ч. – 18,45 ч. (обедна почивка: 13 ч. -14 ч.)

СЪБОТА – НЕДЕЛЯ:  9,00 ч. – 15,45 ч. (обедна почивка: 13 ч. – 14 ч.)

 

 

 • 6Прочетени днес:
 • 40616Общо посетители:
 • 5Посетители днес:
 • 335Посетители през последната седмица:
 • 1120Посетители за месец:
 • 0Посетители онлайн:
 • 16.09.2019Броячът е стартиран: