ХОР НА СОФИЙСКИТЕ МОМЧЕТА

Хорът на софийските момчета при читалище „Цар Борис ІІІ – 1928” е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г.

 

Малко история

Основател и диригент на състава до 1989 г. е Лиляна Тодорова. С много трудолюбие и обич тя създава самобитен хоров колектив, който се отличава с добри музикални качества и с малката възраст на певците.

Диригент на хора от 1989 г. до сега е проф. д-р Адриана Благоева. С упоритост и творческа смелост тя работи за превръщането на състава в постоянен участник в концертния живот на столицата и страната.

Значително се активизира концертната и записната дейност, усъвършенстват се художествените качества на състава. Традиционни стават Коледните и Великденските концерти. Хорът е желан участник в големи национални музикални форуми като Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици”, Международните ученически хорови празници „Д. Войников” – Шумен и др.

 

Мисия и цел

Хорът на софийските момчета има за цел да приобщи момчетата към необятния свят на музиката чрез хоровото изкуство. Чрез цялостната си дейност той развива музикалните дадености на момчетата, които обичат да пеят, и ги превръща в истински концертни изпълнители. Работата върху разнообразен репертоар разширява значително кръгозора, а срещите с публиката у нас и в чужбина оставят трайни и емоционални спомени.

Наред с музикалното развитие, работата в хора формира у певците редица важни личностни качества като:

  • дисциплина и работоспособност;

  • лична отговорност и зачитане правата на другите;

  • увереност в себе си;

  • високи морални стандарти;

  • умения за работа в екип;

  • стремеж към високи постижения.

Над 1700 момчета са преминали досега през Хора на софийските момчета. Това е истинска певческа школа, в която децата се приобщават към света на музиката, формират усета си към красивото и стойностното.

Много от възпитаниците на хора са направили музиката своя професия – сред тях има инструменталисти, певци, диригенти, педагози, композитори.

Ако имате желание и вашето момче да участва в Хора на софийските момчета, моля попълнете формата за заявка тук.

 

Настоящ диригент

проф. д-р Адриана Благоева

 

          Проф. д-р Адриана Благоева е родена в София. Завършила е Националната музикална академия „П. Владигеров” в София със специалност хорово дирижиране при проф. Ана Белчева. Работила е с детски, женски и смесени хорове. От 1988 г. е хормайстор, а 1989 г. е диригент на Хора на софийските момчета. Под нейно ръководство съставът развива много активна концертна и записна дейност в страната и чужбина и печели една Голяма, пет Първи и пет Втори награди от 7 международни хорови конкурса.

 

          Под диригентството на Адриана Благоева Хорът на софийските момчета значително разширява своя репертоар. В него наред с българската музика, са включени и творби от различни музикални стилове и жанрове от 14 век до наши дни. Специално място в репертоара на хора заемат църковнославянската музика и обработките на български фолклор. Съставът е издал 10 самостоятелни CD и е участвал с изпълнения съвместно с други състави в други 8 CD. Българското национално радио и Българската национална телевизия разполагат с много записи на хора под нейно диригентство.

          През 1997 г. проф. А. Благоева създава Младежката формация към Хора на софийските момчета. В нея участват само бивши хористи от момчешката формация. Така Хорът на софийските момчета се изявява с три концертни състава – момчета, младежи и смесена формация.

          А. Благоева е носител на специалната награда за диригентско майсторство от І-я международен хоров конкурс в Болцано, Италия през 2000 г.

          Хорът на софийските момчета под диригентството на Адриана Благоева става носител на „Сребърна лира” /1998 г./, и „Златна лира” /2008 г./ на СБМТД, а през 2009 г. и 2012 г. е удостоен двукратно и с най-голямата награда за музика в България –„Кристална лира” в категорията „Хорово изкуство”. Той е „Музикант на годината” за 2002 г. в категория „Активна творческа дейност” в класацията на „Allegro vivace” на БНР. Двукратно е награждаван с наградата „Златно перо” /1998, 2013 г./ за принос в българската култура. Носител е на Почетен плакет на Министерството на културата за високи художествени постижения, на специални грамоти на Столичната община, на Почетен плакет на Българския хоров съюз, на Съюза на българските композитори, на Съюза на народните читалища и др.

          А. Благоева и Хорът на софийските момчета са концертирали многократно в Гърция, Русия, Полша, Италия, Испания, Франция, Германия, Швейцария, Словения, Сърбия, Босна и Херцеговина, Словакия, Унгария, Молдова, Белгия, Турция и Япония.

          А. Благоева е автор на статии и е участвала в теоретични конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание в България, Русия, Гърция, Испания. Провеждала е открити репетиции с Хора на софийските момчета в Гърция, Германия и Япония и е ръководила майсторски класове по работа с хор и хорово дирижиране в Мексико.

          Адриана Благоева е професор по хорово дирижиране, доктор по музикознание и музикално изкуство и декан на Теоретико‐композиторски и диригентски факултет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София.

          На 29 ноември 2021 г. в неформална обстановка проф. д-р Адриана Благоева получи високото отличие „Кристално огърлие“  на Съюза на българските музикални и танцови дейци за изключителен принос в развитието на българската музикална култура.

   На 21 декември 2021 г. президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия изтъкнати дейци на културата. „Последователните ви усилия, огромната енергия, с която работите за духовния и културен напредък на страната, умението ви да привличате нови последователи и съмишленици във вашата високоблагородна кауза спечелиха уважението на цялото ни общество“, подчерта държавният глава по време на церемонията в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 . Проф. Адриана Благоева бе удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за големи заслуги в областта на културата и изкуството. Проф. д-р Адриана Благоева е изявен хоров диригент и уважаван педагог. Тя е диригент на Хора на софийските момчета при Народно читалище „Цар Борис III – 1928” от 1989 г. и заместник-ректор на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Носител на множество отличия, автор на статии и участник в конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание.

В приветствието си президентът Румен Радев отбеляза, че богатите биографии на отличените са потвърждение за значимото им присъствие в културния и обществен живот на България, а впечатляващите им постижения са неделима част от престижа на съвременното българско изкуство. „Техният блестящ талант и респектиращ професионализъм са обогатявали и продължават да обогатяват хоровото и балетното, театралното и филмовото изкуство и неизменно отстояват високи естетически и професионални стандарти“, подчерта още държавният глава.

https://www.president.bg/news6356/rumen-radev-udostoi-s-visshi-darzhavni-otlichiya-izyaveni-balgarski-tvortsi.html?fbclid=IwAR1rc5smF9MC9yBwLIdDnNSt88VSsoxqEe6WHjzy5pSfrn8fcRrVFoeRp3U

 

 

 

Пианист

Зорница Гетова

От 1999 до 2017 година хормайстор и пианист на хора е Зорница Гетова.
Тя е завършила хорово дирижиране и тонрежисура в НМА “Проф.Панчо Владигеров“, а от 2005 година работи като корепетитор към катедра “Дирижиране“.

 

 

 

Ръководител: Проф. д-р Адриана Благоева;  Преподавател по солфеж: Естир Шишкова 

Тел. за контакти:                  GSM:  +359878 279 119

e-mail: ssbbcc@abv.bg/

http://sofiaboyschoir.com/

График на заниманията

– Стажанти А и Б /и солфеж/                    –          всеки ден  от 18:30 – 21:30 ч.

– Концертния състав /Рит. зала/              –         всеки ден  от 17:00 – 21:00 ч.

                                                                       –          събота        от  09:00 –18:00 ч.

ЗАЩО ДА НИ ИЗБЕРЕТЕ